Babi Panggang


Ingrediënten: Een stuk buikspek met zwoerd, babi panggang kruiden (5 spices), knoflook, zout, vetsin.

 

Kruiden oeleken en aanlengen met beetje water. Het buikspek insnijden, maar het zwoerd moet wel heel blijven. Het vlees met de boemboe insmeren en nachtje laten intrekken. Dan in de oven met het vel onder gaar laten worden. Vervolgens zwoerd naar boven en onder de gril (of op de BBQ) tot het vel knapperig is geworden. Dit laatste is een kunst, sommigen zeggen dat je het vel met jenever moet insmeren en anderen beweren dat inwrijven met bakpoeder het vel lekker knapperig zal maken.

 

# Martin Stel beweert een 100% oplossing te hebben. Hij overgiet de zwoerd met heet water zodat deze zich spant. Vervolgens maakt hij met een puntig mesje vele gaatjes in de huid voordat hij met de bereiding van de Babi panggang begint. Als hij na het braden de huid onder de grill legt "ontploft" deze en wordt heerlijk knapperig.

 

# Paul Braam doet het weer anders. Hij prikt heel veel gaatjes in het vel en smeert deze dan dik in met zout. Vervolgens marineert hij zoals boven beschreven en dan hangt hij het spek buiten om uit te laten lekken. Dan wrijft hij het zout eraf en legt het spek onder de grill met het vel naar boven. Bij deze methode zou eerst omgedraaid voorbakken niet meer nodig zijn.

 

Saus: tomatenpuree, tomatenketchup, suiker, taotjo, sambal oelek, knoflook.
Knoflook, sambal en de taotjo oeleken en aanbraden. Dan de rest erbij en even laten sudderen. Op smaak maken en eventueel binden met maizena.

Mijn ouders aten dit altijd voordat ze naar de soos gingen. Volgens zeggen zou het vet de maagwand bekleden zodat er meer gedronken kon worden. Ik geloof daar niets van, want ik werd altijd wakker wanneer ze luidruchtig weer thuis kwamen.

 

(Dank aan Oskar Maurer die me erop wees dat je Babi panggang niet schrijft als Babi pangang)