Baksoh


Ingrediënten: Tahu, garnalen, varkensgehakt, 1ei, dunne preitjes, uien, tenen, knoflook, peper en zout, vetsin

 

Pel de ui en de knoflook en snipper ze. Wrijf de ui  en de knoflook fijn in de tjobek. Snijd de prei overdwars in en hak ze heel fijn, waarna je de prei schoon wast. Je kunt i.p.v prei ook lente-uitjes nemen. Snijd de tahu in dikke plakken van ongeveer 5 cm. En ieder plak weer doormidden zodat er driehoekjes ontstaan. Hol de gehalveerde plakjes uit en week ze in water met zout. Hak de garnalen in kleine stukjes en meng ze met het gehakt en de restjes tahu die door het uithollen zijn overgebleven en met een vork verkruimeld zijn. Kneed de massa goed door elkaar met de uien en de knoflook. Meng er peper, vetsin en het ei doorheen. Vul hiermee de holten in de tahublokjes en stoom de bakso in de koekoesan. Laat ze in ca. 1 uur stomen. Eet ze met chilisaus of met zoet-zure saus.

 

Dit recept van Ben van Tongeren vergt wel wat handigheid, vooral met het uithollen van de tahoe, maar de smaak is overheerlijk. Vergeet niet dat door stomen de smaken wat vervlakken, extra knoflook is dan ook geen overbodige luxe. Ikzelf vind een ketjapsaus  (ketjap manis, suiker, citroen, sambal) ook lekker bij deze baksoh.