Lemper


Ingrediënten: Kilo ketan (kleefrijst), 1 pond lendelappen, 2 kemiries, 1 grote ui, 2 knoflookteentjes, laos, 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel kerrie, trassie, djeroek poeroet, santen, bouillonblokjes, sambal, zout.

 

Vlees koken met het zout en het bouillonblokje. Laten afkoelen en uit elkaar pluizen. Santen erbij met de gefruite kruiden en laten indikken.
Ketan in water weken totdat je de korrel makkelijk kunt doorknijpen. In de stomer de ketan halfgaar laten stomen. Een blok santen plus zout opgelost in melk erdoor mengen en gaar laten stomen. Rol de vulling in de ketan zodat een soort kroketjes ontstaan.

 

Lemper maken is niet moeilijk als je maar enkele trucjes kent:

  1. De vulling moet een soort pasta worden en dit kan door alles in de keukenmachine te malen.
  2. Rollen doe ik in opengeknipte boterhamzakjes. Leg het plastic op een vochtig aanrecht (blijft plakken) en rol de vulling in een plak aangedrukte ketan. Vingers steeds vochtig maken tegen plakken of plastic handschoenen gebruiken. Vervolgens draai je de open uiteinden als een wikkel van een zuurtje aan zodat een stevige rol ontstaat.

Ik houd zelf van lemper met korrelige ketan, maar als je meer plakkerig wilt, los je gewoon de santen op in meer melk.

 

Je kunt de vulling van scratch maken, maar als je rendang of ajam peniki over hebt, dan kun je dit in de keukenmachine malen tot vulling.

 

 

Als mijn moeder geen zin had in rollen, dan zette ze de ketan en de vulling apart op tafel en rolden we zelf ter plekke onze eigen wanproducten, een soort gourmetten avant la lettre. Ik was altijd blij als er ketan over was want dat at je dan met veel Javaanse suikerstroop (gewone stroop is ook goed) en een beetje geraspte klapper. Jacqueline Kleerekopers moeder maakte dan sirikaja: geklutste eieren (beter is eidooiers), dikke santen en bruine suiker (beter is goela djawa) au bain Marie gaar koken en dat over de ketan, goddelijk.