Sajoer Lodeh


Ingrediënten: tempeh, reboeng, spercieboontjes (verse of diepvries), spitskool, uien, knoflook, rode en groene lombok, peteh, trassi, ketoembar, salam, laos, assam, djeroek poeroet, bouillonblokjes, soepvlees, reboeng, santen.

 

Bouillon trekken van het vlees met de bouillonblokjes. Kruiden aanbraden en bij de bouillon voegen. Daarna de gesneden groenten erbij en de in blokjes gesneden rauwe tempeh. Als de ingrediënten gaar zijn de santen erbij en eigenlijk pas de volgende dag eten.

 

 

Dit is natuurlijk de sajoer onder de sajoers, maar door met de verhoudingen van de ingrediënten  te spelen maakt iedereen hier zijn eigen sajoer van. Ikzelf hou niet zo van de tempeh in de soep en daarom vervang ik deze door rauwe pinda's. Peteh vind ik daarentegen weer wel lekker, maar ik snijd deze niet fijn zodat de boontjes er voor de niet-liefhebbers makkelijk uit te vissen zijn. De lombok hoort er wel in, maar als de zaadjes er van te voren zijn uitgehaald, wordt de sajoer niet te scherp.