Sambal Bawang


Ingrediënten: fijn gehakte ui (veel), sambal, teentjes knoflook, flink stuk goela djawa of bruine suiker, ketjap manis, assem, olie, beetje zout.

 

Bak de uien in een wadjan in wat olie tot ze glazig zijn en voeg dan de goela djawa toe, zout, knoflook, sambal, ketjap en assemwater. Laat doorstoven tot je geglaceerde uitjes hebt.

 

 

Bij Eelco van der Aa noemde men dit recept sambal goreng meneer. Wanneer de heren tijdens het diner tussen de gerechten door gingen uitblazen of uitbuiken in de schommelstoelen op de veranda, maakte de kokkie op grootvaders verzoek altijd een lekker luchtig hapje dat goed smaakte bij de drankjes en ook zeker de sigaren.

 

De heren aten destijds in Indie zoveel van dit gerechtje, dat de kokkie het van "Sambal bawang" omdoopte in "Sambal Goreng Meneer", en zo noemde mijn moeder het altijd en ook ikzelf. Bij iedere rijsttafel is dit gerechtje altijd aanwezig en buitengewoon lekker.