Soto Ajam


Ingrediënten voor de soep: kip, ui, knoflook, koenjit, trassi, sereh, laos, djeroek poeroet, bouillonblokjes, citroensap. Ingrediënten voor erbij: plakjes gekookt ei, plakjes gekookte aardappel, soeoen (laksa), prei, gebakken uitjes, taugé, selderij.

 

Fruit de kruiden voor de soep, voeg water en bouillonblokjes toe en laat hierin de kip (heel of onderdelen van de kip) zachtjes gaar trekken. Wanneer de soep klaar is haal je de kip eruit en ontbeen die. Snijd de ontbeende gekookte kip in stukjes en zet apart. Snij de prei in stukjes en blancheer die even. Ook de taugé even door kokend water halen. De laksa kort koken en afspoelen (tegen het plakken).

 

Dien de soto als volgt op: schep rijst op een diep bord, doe hierop de aardappelschijfjes, plakjes ei, prei, taugé, de laksa en wat kip. Strooi daarover de selderij en veel gebakken uitjes en giet hier enkele soeplepels hete soto overheen. Er hoort sambal kemirie bij, maar met sambal djeroek is het ook erg lekker.

 

 

Ik kreeg dit gerecht opgestuurd door Sih Winpriet en zij heeft enkele aardige tips. Omdat zij geen zin heeft om kip van het bot af te plukken, inderdaad een vettig karweitje, gebruikt zij kipfilet. Dit kan inderdaad, maar pas wel op dat de smaak van de bouillon niet te "dun" wordt. Ook gebruikt zij een kant en klare boemboe om bij te kruiden. Waarom ook niet, als de basis maar goed is dan is er geen bezwaar tegen heel zachtjes vloeken in de kerk. Over vloeken gesproken, laat opa die een beetje bibbert dit gerecht niet eten boven je net nieuw gekochte witte vloerkleed.