Spekkoek


Ingrediënten: 100 gr bloem, 7 eieren, 500 gr boter, 250 gr (basterd) suiker, 10 theelepels kaneel, 5 theelepels anijs, 3 theelepels nootmuskaat, 3 heelepels kruidnagel, 3 theelepels cardamom, 1 zakje vanillesuiker of verse vanille, mespuntje zout, schenkroom.
 

Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Roer de (zachte) boter met de suiker en de eidooiers tot een zachte massa. Klop de eiwitten schuimig en spatel dit door de eigeelmassa (niet mixen, dan wordt het taai). Spatel daarna ook de gezeefde bloem door de massa. Verdeel het beslag in twee delen. Bij de ene (bruine) helft voeg je de gemalen kruiden + zout en bij de andere (witte) helft de vanille + zout toe. Het beslag moet ongeveer de dikte hebben van pannekoekenbeslag, wanneer het te dik is moet je room toevoegen totdat de gewenste vloeibaarheid is bereikt. Vet een springvorm in, giet een dun laagje bruin beslag op de bodem en plaats de vorm onder de grill (hoge stand). Wanneer het laagje gaar is giet je er een volgend laagje wit beslag op en zet het weer onder de grill. Ga zo om en om door totdat al je beslag op is. Af en toe even controleren of de koek wel gaar is door er een satéprikker in te steken.

Je ziet, niet te moeilijk maar wel tijdrovend. Je moet wel even oefenen met het bakken; hoe warm is je grill en hoe hoog moet je het rooster plaatsen om de laagjes gaar te krijgen en toch niet aan te laten branden. Vergeet b.v. niet om het rooster geleidelijk aan lager te zetten naarmate de koek hoger wordt. Ook moet je zelf een beetje spelen met de smaak van het bruine beslag. Sommigen houden van een kaneelsmaak, anderen gaan weer voor meer kruidnagel, cardamom of nootmuskaat. Dat maakt elke spekkoek uniek.

 

Dit is typisch een gerecht voor de feestdagen. Mijn moeder en de tantes trokken zich dan terug in de keuken en tijdens het wachten tussen de laagjes moest er natuurlijk gepraat worden over de reuma van tante Titi of de suiker van oom Lie en zachtjes over Esmée die ging emigreren vanwege haar "moetje".

 

 

Wij kinderen vonden het altijd lekker om de laagjes van de spekkoek van elkaar af te pellen. Als goede tante kun je hiermee helpen door voor het aanbrengen van een volgende laag even wat gesmolten boter over de laatste laag te kwasten.