Hooikoorts 

in 

de Wieden


Ambrosia wat vloeit mij aan?

Uw schedelveld is koeler maan

En alle appels blozen.

 

Bij dit klankdicht van Jan Engelman is de klank en niet de betekenis van de woorden belangrijk. Voor hem was Ambrosia gewoon een mooi woord maar tegenwoordig kennen we deze plant, want dat is het, als veroorzaker van vele klanken zoals gesnotter, genies, gehuil en geproest.

 

Oorspronkelijk komt deze plant voor in Noord-Amerika, maar met het vogelvoer dat wij in de winter aan onze meesjes voeren heeft de Ambrosia zich in Nederland gevestigd. De pollen zijn zeer allergeen en omdat de bloeitijd van augustus tot oktober loopt, wordt de niestijd voor hooikoorts-patiënten behoorlijk verlengd. Wanneer u deze lastpost ergens ziet staan, ruk hem dan uit de grond en geef door op www.natuurkalender.nl waar u hem hebt gevonden. Gelukkig is deze plant nog niet in de Wieden waargenomen, maar ook zonder deze lastpost kan je in de Wieden het huilen soms nader staan dan het lachen.

 

De berkenbomen staan in het voorjaar prachtig te stuiven en voor mensen met een graspollenallergie is varen door rietlanden zacht gezegd een uitdaging. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei middeltjes en pollenkalenders waardoor je tijdens een tocht van een paar uur door de Wieden zonder veel gesnotter kunt genieten van al het moois. Ikzelf heb ook behoorlijk last van hooikoorts, dus als u mij huilend in de boot ziet zitten, wees dan niet bezorgd dat dat door u komt.

 

Tip: kauwgom kauwen helpt bij mij tegen niezen.

 

 

 

# Neusdruppels

 

De naaktslak was der dagen zat

Omdat hij last van hooikoorts had

Elk voorjaar was hij doel van spot

Al glibberend door zijn eigen snot

Zijn moeder sprak: neusdruppels met zout

Die helpen goed heb ik aanschouwd

Maar helaas al na de eerste drop 

Loste hij er helemaal van op

 

Toean Tjebok