Pielepoten in de

 

Wieden 

 

 

foto's Carl Maurits


Pielepoot, Langpoot, klepelaar, prikkedief, pulpedief, Dirk, al deze bijnamen voor de ooievaar geven aan dat deze vogel een bijzondere plek inneemt in ons hart. In onze cultuur wordt de ooievaar vaak gezien als de brenger van geluk en daarom werden vaak platforms op het dak geplaatst om ooievaars te verleiden op het huis te nestelen. Omdat in zo’n huis  nog wel eens een baby werd geboren was de link ooievaar-kind snel gelegd. De traditie om de afbeelding van een ooievaar te gebruiken op een geboortekaartje stamt uit 1909.  Prinses Juliana werd geboren in Den Haag en in het wapen van deze stad staat een ooievaar, vandaar.

 

Het ziet er prachtig uit om de statige vogel door het weiland te zien schrijden, maar besef wel dat we hier te maken hebben met een genadeloze massamoordenaar. Alles wat voor zijn snavel komt, van kikkers tot insecten en van jonge vogeltjes tot mollen verdwijnt zonder genade in zijn maag. Ooievaars zorgen wel goed voor hun jongen en er wordt gezegd dat ze tijdens warm weer zelfs water tussen de veren mee nemen om hun jongen mee te besproeien. Ze zijn niet zozeer trouw aan de partner, maar wel trouw aan het nest waar ze steeds naar terugkeren. Als de oude partner daar ook weer aankomt pakken ze de draad na wat routineus geklepper weer op. Als een fraai langbenig nieuw vrouwtje zich echter eerder aandient, dan zal het mannetje voor haar charmes bezwijken. Net als bij de mens zal hij zich dan meer overdreven klepperend uitsloven voor de nieuwe liefde dan voor zijn oude partner.

Al in 1910 constateerde men een afname in de ooievaarsstand; een telling wees uit dat er rond de 500 nesten waren bewoond. De achteruitgang zette door en in de jaren zestig van de vorige eeuw was de ooievaar zo goed als verdwenen. In 1969 startte men een herintroductieprogramma en met succes; in 2012 zijn 800 paren geteld. In 2015 hadden we in de Wieden 25 broedparen. Meestal maken de ooievaars in dit gebied gebruik van kunstmatige nestgelegenheden zoals karrenwielen op palen, maar 3 paren nestelden in bomen. Dit laatste is verheugend, want het geeft aan dat de omstandigheden in de Wieden geschikt zijn voor een natuurlijke ooievaarspopulatie.

 

 

# Ouderwets

 

Een echtpaar met kinderwens uit het Limburgse Laar

Had tegen internetshoppen geen enkel bezwaar

Je kunt er alles bestellen

Van zaad- tot eicellen

Maar wij wachten toch liever op de ooievaar

 

Toean Tjebok

 

 

P.S.

De achteruitgang van de ooievaarsstand werd in 1975 onder andere geweten aan het kouder worden van het klimaat in Noord-Europa, het kan verkeren.