Rijsttafel 

in 

de Wieden


Als ik Indische mensen aan boord heb gaat hun interesse vaak niet uit naar de biologie of de kleurenpracht van de rondzwemmende eendjes. Zij weten echter wel altijd haarfijn te vertellen hoe hun moeder die eendjes met wat trassi en sambal wist te bereiden: Adoe sóóó lekkerrrr!

 

De oude bewoners van de Wieden aten natuurlijk ook wat ze in de natuur konden krijgen. De eendenkooien in het gebied draaiden op volle toeren en 4000 eenden per jaar was geen uitzondering. Door de aanleg van de Noordoostpolder vliegen de eenden nu meer naar het westen en is deze vangvorm niet meer rendabel. Ook vis werd natuurlijk veel gegeten en de fuiken die in het gebied staan geven aan dat hier voor de zes beroepsvissers in het gebied nog steeds een boterham te verdienen valt.

 

Of eten van het land voor de gewone man vroeger erg lekker was valt te betwijfelen. Het waterwild en de lekkere vis werden meestal te gelde gemaakt. Edelen en gegoede burgers wisten wel raad met zwanenhals gevuld met druiven, maar voor Jan met de Pet bleef er weinig meer over dan de moespot. Deze pot hing boven het vuur en men gooide er alles in wat eetbaar was en liet dit tot moes koken. In de Wieden ligt het dorpje Moespot waar een herberg was genaamd de Moespot waar eten gekookt werd in een moespot.

 

Van één vogel wisten zelfs de Indische mensen in de excursieboot niets te maken: de aalscholver. Toch heb ik een recept gevonden in een Schots kookboek waarbij aalscholverborst met groenten en (uiteraard) een scheutje whisky wordt bereid. Wel staat erbij dat men dit gerecht niet meer dan één keer per maand mag eten vanwege de vele bestrijdingsmiddelen in het vlees.

 

 

# Doof

 

Er vaart, sprak de otter, zo zult u wel weten

Een Indische schipper over het Beulakerwied.

Die indo’s die denken alleen maar aan eten

En wat wij al vreesden is nu toch echt wel geschied.

 

De tafeleendjes zijn nu haast wel verdwenen

Geserveerd met wat rijst en een schijfje limoen

En de sterntjes die nemen nu ijlings de benen

Voordat zij geserveerd worden met gebakken mihoen

 

Zo gebruikt hij de Wieden voor exotische spijzen

Elk kievitsei verdwijnt in de sambal goreng telor

En probeer ik hem op zijn fouten te wijzen

Dan grinnikt hij wat onder zijn vettige snor

 

Wij hebben het geprobeerd met verse saucijzen

Met aardappel en spruitjes en glanzend witloof

Maar hoe wij ook de Hollandse keuken aanprijzen

Hij blijft hoe kan het anders, steeds Oostindisch doof

 

Toean Tjebok